De voorbije weken leerden we over afval tijdens onze W.O.-lessen. Om ervoor te zorgen dat er minder zwerfvuil is, heeft Marc de Bel een boek geschreven speciaal voor derdeklassers. We werkten even rond het boek en besloten dan om meer te leren over afval.

Eerst maakten we kennis met de afvalladder. Deze leert ons wat het beste is dat je met afval kan doen. Daarna bekeken we alle onderdelen van deze afvalladder apart. We dachten ook samen na over de gevolgen van al die afval in de natuur. We herhaalden alles nog eens door filmpjes te zien, spelletjes te spelen, te snuffelen in boeken,...

We gingen ook over tot daden. We hielden een zwerfvuilactie rondom de school en we maakten affiches om mensen er extra aan te laten denken dat ze hun afval in de vuilbak moeten gooien en goed moeten sorteren.

Onze derdeklassers zijn helemaal klaar om de strijd tegen afval aan te gaan!

de afvalladder - janafvalman

Donderdag 15 oktober werd een topdag in het 3de leerjaar.

's Ochtends vertrokken we met onze fiets naar de Eksterheide. Niet zo eenvoudig om met zo'n grote groep te fietsen. We moesten extra ons best doen om veilig samen op pad te gaan.

Daar aangekomen bekeken we eerst samen het plannetje en de legende. We gingen het 'Hoge Bergenpad' volgen. We keken alvast naar onze route en hoeveel km we moesten wandelen. Daarna gingen we op pad. We stopten regelmatig om een opdracht te doen, naar een uitleg van de juf te luisteren en natuurlijk ook om even pauze te nemen.

Rond de middag zochten we een plekje waar we konden picknicken. We waren al bijna aan het einde van onze wandeling.

Vlak voor het einde mochten we nog even ravotten en spelen in het bos. Puur genieten echt!

Rond 14 uur maakten we ons klaar om terug naar school te fietsen. Daar konden we onze spullen nog wegleggen en nog even bekomen van onze superleuke herfstdag!

Kijk maar snel naar de foto's om al die genietende gezichtjes te zien!

Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Deze week gingen we aan het meten tijdens de wiskundeles. We herhaalden de lengtematen en gingen hiermee aan de slag. Met verschillende soorten meters moesten we voorwerpen en onszelf meten. Eerst probeeren we steeds te schatten. We leerden ook hoe je deze lengtematen met een tabel kan omzetten. Tussendoor deden we een quiz om al eens te zien hoe goed het schatten al lukt.
Het lukte ons steeds beter en beter. We blijven nog oefenen!

Metingen Whippets en Italiaanse Windhonden | Windhondenvereniging Coursing  Nienoord Leek

De voorbije week werkten we tijdens de MuVo-lessen rond de herfst. Eerst deden we drama. We probeerden prenten en foto's op het bord na te bootsen. We moesten proberen om precies een standbeeld te zijn hierbij.
Daarna moesten we in kleine groepjes een passend tableau vivant maken bij een situatie.

De volgende dag probeerden we een boom zo goed mogelijk te tekenen. Eerst maakten we gewoon een schets. Dan gingen we onze schets eens vergelijken met een echte boom. We moesten onze tekening toch nog wat bijschaven. Tijd voor een nieuwe poging dus. Na even geoefend te hebben, begonnen we op ons tekenblad. Als onze boom getekend was, maakten we er ook nog een kleurrijke achtergrond bij. We moesten een patroon bedenken en dit fel inkleuren. Er waren al knappe resultaten bij!

Foto: Herfst – ESERO

Vanaf de eerste dag van het schooljaar vlogen we er ook meteen in met onze leeskwartiertjes. Eerst maakten we samen afspreken. Daarna konden we onze klasbib verkennen. We brachten ook al een bezoekje aan de bib. Aan boeken geen gebrek dus!

De leeskwartiertjes zijn heel afwisselend. Soms moeten we alleen lezen, soms mogen we in onze eigen klas in kleine groepjes lezen en soms doen we dit zelfs samen met heel het 3de leerjaar.

Kijk maar snel op de foto's hoe wij genieten van onze leeskwartiertjes!

Leuke leestips om online verder te lezen - Biblyo