3e leerjaar

Deze week hebben we voor de eerste keer 'gedizeld' in het 3de leerjaar!

Ook dit is elk jaar weer even wennen. We hadden eerst heel wat uitdeeldwerk, daarna volgde er een hele uitleg en dan konden we van start gaan!

We hebben allemaal ons eigen dizel-mapje. Hierin zit een overzicht van de opdrachten en alle werkbladen die we nodig hebben.

We mogen zelf kiezen op welke plek we werken. Maar we moeten wel rustig werken en proberen alles zo zelfstandig mogelijk te doen. Als we iets niet weten, proberen we dit eerst zelf op te zoeken. Pas daarna leggen we ons help-kaartje.

Zo kunnen onze juffen ondertussen kinderen in kleine groepjes bij hen roepen. In de kleine groepjes oefenen we dingen die tijdens de les of op de toets nog moeilijk waren. Soms wordt er ook nog een extra opdracht gegeven in de kleine groepjes.

We hebben al hard gewerkt tijdens onze eerste dizel!

Elke leerling sterker in zelfstandig werk: 4 stappen – Klasse

Vandaag moesten we allemaal onze fiets meebrengen om fietsvaardigheden te oefenen tijdens de turnles.

Dit was dan ineens ook DE moment om onze fietsen te controleren. Binnekort komen de donkere dagen er weer aan. Dus tijd voor een checkup nog even!

We controleerden allemaal onze eigen fiets. Zo leerden we zelf ook ineens wat er zeker in orde moet zijn aan onze fiets en waar die onderdelen allemaal zijn.

Hier en daar moest er nog even iets nagekeken worden. Maar er zijn al heel wat fietsen klaar om veilig de donkere dagen tegemoet te gaan!

Fietscontrole groep 5 t/m 8 - Basisschool Meander

Voor onze MuVo-les hadden we creativiteit en geduld nodig deze keer.

Eerst leerden we over patronen. Wat zijn patronen? Hoe kunnen patronen eruit zien? Waar zie je overal patronen?

Daarna experimenteerden we even. We bedachten zelf enkele patronen. Eerst alleen met zwart en wit, daarna gebruikten we ook kleur. We gingen ook eens bij elkaar kijken om nog extra ideeën op te doen.

Nadat we heel wat inspiratie hadden opgedaan begonnen we aan de eindopdracht. Enkele dagen vooraf hadden we van onszelf een foto in profiel laten trekken. We tekenden ons eigen profiel over op een blad met vakjes. In elk vakje tekenden we een ander patroon. Nadien gingen we nog eens over ons eigen profiel.
Onze klas ziet er meteen een heel pak kleurrijker uit!

Eenvoudige B & W Patronen 83144 - Download Free Vectors, Vector Bestanden,  Ontwerpen Templates

De voorbije weken verdiepten we ons tijdens de W.O.-lessen in onze eigen gemeente.

We begonnen met de kaart van Rijkevorsel te bestuderen. We gingen op zoek naar waar Rijkevorsel ergens in ons land ligt, we zochten de buurgemeenten op en we probeerden bekende gebouwen terug te vinden op de kaart.

We merkten dat er op heel wat kaarten een windroos staat. Ook hier leerden we over. We leerden de vier hoofdwindrichtingen en we leerden werken met een kompas.

Daarna deden we met heel het 3de leerjaar een groot groepswerk. Er waren 8 grote opdracht. Bij elke opdracht kwamen we meer te weten over een gebouw of een inwoner uit Rijkevorsel.
Elke opdracht bestond steeds uit verschillende stappen. Eerst gingen we op verkenning. Dit deden we met een filmpje, enkele foto's, folders,... Daarna moesten we een bijhorende opdracht uitvoeren in ons bundeltje of op een werkblad. Als laatste onderdeel moesten op de kaart van Rijkevorsel het gebouw aanduiden. Pas als we alle stappen gedaan hadden konden we naar een volgende opdracht gaan.

We sloten ons thema af met een bezoek aan het gemeentehuis. Daar  werden we ontvangen door de burgemeester zelf. Ze gaf ons een rondleiding doorheen heel het gemeentehuis. Bij elke dienst stopten we even en kregen we uitleg over wat er daar gebeurde. De burgemeester kon echt heel goed vertellen over haar job en de werking van het gemeentehuis. Het was leuk om daar eens overal  te mogen komen!

Lokaal bestuur Rijkevorsel | Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw