3e leerjaar

De voorbije weken verdiepten we ons tijdens onze W.O.-lessen in het weer. 

We begonnen met het maken van een stripverhaal. We kregen telkens korte opdrachten over wat we moesten tekenen en waarmee we rekening moesten houden. Al snel merkten we dat het weer op heel wat dingen invloed heeft: onze kledij, de natuur, ons voedsel,...

Daarna leerden we welke elementen het weer bepalen. Hier gingen we telkens dieper op in. We probeerden ook zelf meetinstrumenten te maken om het weer te meten. Zo maakten we een windmeter en een regenmeter.

Op de chromebooks leerden we een site gebruiken waar je de weersvoorspellingen van de volgende dagen kan vinden.

Tenslotte maakten we zelf een weerbericht. Op een kaart van ons land brachten we zelf symbolen aan. Daarna presenteerden we deze aan onze klasgenoten als een echt weerbericht.

We zaten weer niet stil de voorbije weken!

Controleer het weer. | Verfschilderen.nl

Perspectief tekenen. Wat een moeilijk woord...

Door het kijken naar enkele voorbeelden kwamen we er al snel achter wat dit eigenlijk betekent. We gingen in onze tekening laten zien wat veraf staat en wat heel dichtbij is.

Hiervoor gingen we eerst eventjes experimenteren. Op een klein blaadje begonnen we met een weg te tekenen. Die moest in één punt eindigen. Zo leek het alsof onze weg heel lang was. Daarna tekenden we enkele dingen naast deze weg. Wat heel dichtbij was tekenden we groot, wat veraf stond tekenden we klein. Zo leek het net echt! Al snel hadden we dit onder de knie.

Tijd om aan het echte werk te beginnen. We moesten allemaal een tekening maken waarin we een duidelijk perspectief konden zien. De omgeving mochten we helemaal zelf kiezen. 

Het bleek nogmaals dat er echte kunstenaars in ons 3de leerjaar zitten. We zagen mooie landschappen, leuke details,... Echt knap! Kijk maar snel mee!

Ähnliches Foto | Perspectief tekening, Perspectief kunst,  Eenpuntsperspectief

Het leren over de kilometer begon met het opzoeken van de route van de school tot aan ons eigen huis op de chromebooks. Op het internet konden we de kortste weg vinden en konden we zien hoe ver we van onze school wonen. We zochten dit ook op voor andere plekken die we goed kennen.

In elke klas woonde er iemand precies 1 kilometer van onze school. Tijd om een wandeling te maken dus! Samen wandelden we hiernaar toe. We timden ook hoelang we wandelden over een kilometer.

Daarna begonnen we aan de oefeningen in het werkboek.

Cartoon | Lectrr

Er stond weer heel wat materiaal klaar voor onze wiskundeles. Dit vinden we leuk want meestal mogen we dan zelf veel doen en proberen.

We begonnen heel kort de lengtematen en de inhoudsmaten te herhalen.
Daarna leerden we over de kilogram en de gram. Dit zijn de gewichtsmaten. Om hiermee te kunnen rekenen, moeten we uiteraard eerst ervaringen opdoen.

We begonnen met het voelen van enkele verschillende gewichten. Daarna probeerden we in groepjes een stapel boeken te maken die precies 1 kilogram woog. We deden ook enkele schatoefeningen. We schatten hoeveel een ei woog, een lijmstift, een pennenzak, een boekentas,... Na onze schatting moesten we dit ook wegen. Zo lukte het ons steeds beter om gericht te schatten.

Daarna waren we klaar om aan de slag te gaan in ons werkboek.

Baby weegschaal | Ryk Productions

Zondag 14 februari is het Valentijn. De ideale gelegenheid om iets te knutselen voor iemand die we heel graag hebben.

Eerst probeerden we zelf een gedicht te maken. Hiervoor moesten we eerst weten wat rijmwoorden zijn. Samen zochten we bij enkele woorden rijmwoorden. Daarna onderzochten we enkele gedichten over liefde. Eerst zochten we de rijmwoorden. Daarna maakten we hiermee het rijmschema van het gedicht. Na dit onderzoek hadden we al een beetje inspiratie om zelf aan een gedicht te beginnen. Het rijmen bleef nog behoorlijk moeilijk. Gelukkig lukte het ons uiteindelijk allemaal om een gedichtje te maken voor iemand.

Dan begonnen we aan het knutselen van de kaarten. We probeerden er een leuke 'pop-up kaart' van te maken. Ook hier moesten we weer even onze aandacht erbij houden. Het was ook heel fijn werk. Kijk maar snel naar het resultaat!

Afbeeldingsresultaat voor gedicht vrienden

Contact

08

Sint-Luciaschool

Molenstraat 7
2310 Rijkevorsel

03 314 61 87


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.e
www.sint-luciaschool.be

C
ontact Zorgcoördinator
0468 57 26 83