5e leerjaar

Vrijdag fietsten we met z'n allen naar het begijnhof in Hoogstraten. In het kader van de erfgoedweek mochten we hier een 'blikopener' doen. Onder de leiding van de lieftallige gidsen leerden we meer over het begijnhof en haar functie van vroeger en nu. Ook kregen we meer info over wat allemaal erfgoed kan zijn. We kunnen nu zeker vertellen wat het verschil is tussen restaureren en renoveren. We kregen ook tijd om op ontdekkingstocht te gaan in de kerk van het begijnhof. Met behulp van ons boekje keken we hier eens op een andere manier naar een kerk. Wisten jullie bijvoorbeeld dat het grootste deel van het marmer in deze kerk eigenlijk geschilderd hout is? Om nog veel meer te ontdekken is iedereen welkom om zelf eens een bezoekje te brengen aan het stedelijk museum in het begijnhof in Hoogstraten. Wij vinden het een echte aanrader!

Blikopener | Stad Hoogstraten

Eindelijk trokken we er nog eens op uit! Met onze vijfdeklassers gingen we op pad in Antwerpen. Na een vlotte rit met de bus ontmoetten we Saskia en Anke in het prachtige station. Zij zetten zich met hart en ziel in voor "Het Vlot". Een organisatie die een luisterd oor biedt aan daklozen, ongeacht hun afkomst of achtergrond. In de Heilig Hartkerk ontvangen ze mensen die op straat leven, delen ze voedsel uit en stellen ze hun warm hart open. Ze vertelden ons ook meer over de diversiteit in de stad. Samen wandelden we door de Antwerpse straten en passeerden we winkels, restaurants, ... met opschriften in allerlei talen. Na een stevige toch van de ene naar de andere kant van de grote stad, picknickten we in het zonnetjes aan de Schelde. Nog een paar stapjes verder, en daar was het M HKA. In het museum voor hedendaagse kunsten ontdekten we kunst met al onze zintuigen. We maakten onze eigen kunstwerken, leerden verhalen achter kunstenaars kennen, ... Echt een geslaagde dag, we hebben ervan genoten!

Logo Antwerpen

Tijdens de poëzieweek werkten we ook in het 5e leerjaar rond taal en gedichten. We maakten op verschillende manieren kennis met poëzie en leerden spelen met woorden. Zo maakten we een ritmisch gedicht met boomwhackers, schreven we een nonsensverhaal op basis van de voorgaande zin van ieder groepslid, maakten we een passende tekening met pen bij een gedicht en gingen we opzoek naar poëzie in de krant. We beleefden er veel plezier aan, kijk maar mee!

Gedichtendag

Deze maand lieten we ons volledig onderdompelen in het geheimschrift, ons nieuwe taalthema. We trokken de lijn volledig door naar andere vakken: een drama-opdracht met hiërogliefen uit het oude Egypte, onze eigen codetaal creatief voorstellen, een instructie schrijven met een geheime boodschap, een recensie opstellen over onze zoektocht naar de mayakalender, ... Geniet maar mee van al dat harde, geheime werk!

Egyptische hiërogliefen